Interaktív kiállítás a 21. században

Mai hangzatos „interaktív” jelzőt lassan minden tárgynév elé berakjuk, de vajon tudjuk mitől interaktív egy galéria, vagy egy hétköznapi mobil alkalmazás?  De mit is jelent pontosan az interaktív kiállítás?

interaktív kiállítás

 

Két nézőpontból is érdemes megvilágítani az „interaktív kiállítás” kifejezés hétköznapi jelentését. Idegen eredetű szó lévén, a hétköznapi szóhasználatban gyakran félrehasználjuk „valamilyen elem vagy elemek együttes hatásaként, kölcsönhatásaként.

A cikk második felében azokat a technikai újításokat, eljárásokat veszem górcső alá, ami miatt méltán nevezhetünk egy galériát interaktív galériának.

interaktív kiállítás

De vajon az információs társadalom ugrásszerű fejlődésével hol húzódik az a mindenki számára elfogadható ésszerű határ, míg egy interaktív kütyü a felhasználók érdekeit szolgálja? Hol van az a vékony mezsgye, míg egy interaktív kiállítás valóban szórakoztató? Az interaktív elemek valóban megkönnyítik és érdekessé teszik a látogató számára érzékelhető valóságot vagy inkább hátrányosan befolyásolják, és nagymértékben megnehezítik a vendégek életét? Áldás vagy átok a technika? Pozitívumként értékelhető, ha az interaktivitás, mint technikai innováció már a kultúrában is jelen van?

interaktív kiállítás

Végül, de nem utolsó sorban felsorolom azokat a mai Magyarországon is elérhető interaktív kiállításokat, melyek korlátozott számban ugyan, de kezdeti jelleggel már az interaktivitás mellett teszik le a voksukat.

 1. „Interaktív kiállítás”: Mit jelent az „interaktív” szó?

Latin eredetű szó, jelentése „Kölcsönös, közvetlen kapcsolaton alapuló”. A magyar értelmező szótár definíciója alapján idegennek és távolinak érzem a megfogalmazást. Az interaktív kütyük tekintetében rögtön táblagépre, rajztáblára, beszélő-csivitelő, hangutánzó, pörgő-forgó, színes játékokra asszociálunk és nem is kifejezetten rosszul, hiszen ami talán minden felhozott példában hasonló, az nem más, mint az empirikus, tapasztalatokon alapuló, érzékszervi megismerhetőség lehetősége. Az interaktív kütyüket bátran megérinthetjük, megtapinthatjuk, gyakran kíséri meghökkentő látvány és éles hanghatás, mely kivétel nélkül minden érzékszervünket ámulatba ejti.

Wireframe globe on abstract binary code background

Ugyanakkor az angol megfogalmazás teljesen más szempontból közelíti meg a interaktív jelentést, e szerint a definició szerint bármi elképzelhető, amikor két ember, vagy tárgy egymásra befolyást gyakorol.

„(of two people or things) influencing each other)”[forrás:Oxford dictionaries

Egy másik angol megfogalmazás szűkíti ugyan a kört, de mégis 21. századi, digitális értelmet nyer a definíció által, mi szerint interakció nem más, mint 2 irányú információáramlás lehetősége egy számítógép és számítógép felhasználó között; tulajdonképpeni válaszreakció a felhasználói inputra.

„Allowing a two-way flow of information between a computer and a computer-user; responding to a user’s input.”forrás:Oxford dictionaries

A két megfogalmazás igen távol áll egymástól. De fűzzük tovább a bejegyzés fonalát.

 

interaktív kiállítás

2. És mitől lesz „interaktív” egy kiállítás?

Kezdjük is a legelején. A multimedialitás megjelenésével és az online kultúra fejlődésével a „digitális bumm” világába csöppentünk. Már a csecsemők is Tv-n, táblagépen, okos telefonon nőnek fel, de minimum azt látják szüleiktől, hogy miközben anya nézi az esti sorozatot, vacsorát főz, közben azért megválaszolja a bejövő e-maileket, vagy chatel a facebookon a barátnőivel és telefonon segítséget kér a nagyitól, hogyan ne égjen oda az a grízes-tészta.

Félre értsétek ez nem értékítélet. A jelen cikk nem hivatott sem pro sem kontra, állást foglalni a témában, ugyanakkor ezt a már-már ténynek látszó hétköznapi jelenséget jó lenne a helyén kezelni, ugyanis ezek a gyerekek már pici korban is igénylik a „multimédialitást” Lecke írás, youtub-on zenehallgatás, párhuzamosan közösségi média kommunikáció. Azt hiszem, ezt minden szülő ismeri.

Éppen ezért a hagyományos kiállítások már nem képesek kielégíteni azt a vizuális ingert, amit 10-20 évvel ezelőtt egy Picasso kiállítás alkalmával megtapasztalhattunk. Mi még a Nemzeti Galérián szocializálódtunk. A mai gyerek számra unalmas? Kevés az inger? Nem köti le a gyerek figyelmét? Lehetséges…

3D Gallery Budapest-interaktív galéria, kiállítás

Éppen ezért a mi felelősségünk, hogy megadjuk nekik azt az „interaktív kultúrát”, ami minden szempontból kielégíti, amitől tanul, amiben fejlődik és kiteljesedik.

Nézzük, milyen technikai kütyük létét figyeljük, ha interaktív kiállítása, galériába szeretnénk vinni a fiatalságot.

3. Mit tartalmazzon egy Interaktív kiállítás? Mire figyeljünk oda?

interaktív kiállítás

 • Multimédiás eszközök használatának ösztönzése pl. okos telefon, táblagép
 • „alkalmazás barát” környezet
 • legyen a helyszín bejárható, tágas
 • vizuális kultúrában gazdag
 • jó, ha játékra is van lehetőség, akár közösségi média bevonásával
 • digitális eszközök használata, bemutatása,
 • újszerű technológia VR (=virtual reality vagy AR =augmented reality) alkalmazása
 • kölcsönös kérdezz-felelek játék, fejtörő, stb.

4. Hol található interaktív kiállítás Magyarországon?

Nézzük az interaktív kiállítás listát!

 • Láthatatlan kiállítás
 • Miniversum
 • 3D Gallery Budapest- interaktív galéria
 • Vajdahunyad Vára
 • Atombomba kiállítás
 • Futura Interaktív Természettudományi Központ