Egy napos kirándulások Budapesten és környékén

A kirándulásra úgy gondolunk általában, mint az ember visszavágyódása a természetbe, de manapság szerintem a beton dzsungelben megtalálható, programokat is a kirándulás kategóriába szoktuk sorolni. Például ha egy család elmegy a tropicariumba, akkor azt családi kirándulásnak minősítjük, vagy abban az esetben, ha egy osztály látogat el egy ilyen helyre azt is kirándulásnak nevezzük. Budapesten és környékén igazából megvannak a bevett kirándulási célpontok családoknak, pároknak és osztályoknak.

Visegrád

Azon belül is a Visegrádi vár. Szerintem az emberek többségének a vár marad meg ebből a kirándulásból. Főleg a gyerekeknek, mert a vár az menő és kész. Ráadásul menő kivégzési bemutatók is vannak babákkal, vagy legalábbis voltak, amikor én gyerek voltam. Van kaloda, lefejezés, máglyánál égetés szóval csupa szuper dolog. A szokásos reneszánsz vásár tematika is megvan. Lehet íjászkodni meg az udvari öjvésszel öjvészkedni, szóval egy elég szórakoztató program, de inkább gyerekekkel, mert van egy sejtésem, hogy a programok, amiket imádtam 10 évesen egy kicsit kevésbé minőségiek, mint ahogy én arra emlékszem. Lehet, hogy az akkor ijesztő kivégzési jelenetek rettenetesen gagyik mai szemmel, de kitudja, lehet, hogy mai napig megállják a helyüket. A gyerekekkel mindenestre biztos nagy élmény lesz bármilyen családnak vagy osztálynak ismét meglátogatni.

 

Kirándulás

Egy másik nagyon szuper osztálykirándulási lehetőség Budapesten és környéken, az a különböző akadálypályás programok, ami több erdős részen is ki lett alakítva. Ez a program viszont azzal a hátránnyal rendelkezik, hogy borzasztóan szezonális, tehát nyáron kívül nem igazán van esélyünk arra, hogy valamelyik nyitva legyen. Viszont mindenképpen amellett, hogy szuper kihívás mindenki számára és nem is olyan drága remek kikapcsolódás a felnőttek számára is. Ha jó az idő és mindenképpen a szabadban szeretnénk Budapesten és környékén egy jó kis kirándulós programot, akkor teljesen ideális számunkra egy ilyen szuper és sportos program.

3D Gallery Budapest

A betondzsungel preferálóinak egy kiváló program például a 3D Gallery Budapest, ami azért is kiemelkedő, mert időjárástól függetlenül, mindig remek program. Sok osztály is jár Budapesti kirándulás gyanánt a 3D Galériába vidékről is és a személyzet gyakorlott az osztálykirándulások és a családi programokban egyaránt. Aki nem ismerné, hogy működik, ez a galéria annak mondom, hogy ez egy interaktív galéria olyan olaj festményekkel, amikkel pózolni lehet, és úgy néz ki mintha részesei lennénk ezeknek a festményeknek. Vannak képek, amik csak egy két emberre lettek szabva, de olyanok is vannak, amelyek egy tucat embert is képesek magukba foglalni. A fényképezkedés és fényképezés mellett a résztvevők kincskereső játékban is részt vehetnek. A nyertest ajándékban részesítik tehát a dicsőségnél nem áll meg a jóérzés ebben az esetben. A 3D galériába a pózolni szerető kicsit bohócabb embereknek a legnagyobb élmény a galéria dolgozói és a látogatók számára is.

Tropicarium

Egy másik kiemelkedő beltéri családi és osztálykirándulási opció Budapesten a Tropicarium. Egy kissé kívül esik mindennek, de a természet iránt érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kiemelkedő program. Szerintem nincs is olyan család Budapesten és környékén, aki legalább egyszer ne látogatta volna mg ezt a kiváló létesítményt. Ha kedvelitek a vízi  élőlényeket akkor ez kihagyhatatlan és biztosan élvezni fogjátok mert azért nem is olyan mint egy szimpla állatkert mert azért cápát meg rájákat egészen másfajta élmény megfigyelni mint egy zsiráfot vagy orrszarvút.   Persze nem akarom az állatkert rovására írni ezt de véleményem szerint a  tengeri élőlények egyszerűen távolabb állnak tőlünk ezért másfajta, egy módon különlegesebb élményt jelent megfigyelni őket, mintha egy szárazföldi állatról lenne szó.

Osztálykirándulás

Ami viszont az anti osztálykirándulási alapanyag Budapesten osztálykirándulás szempontjából az a múzeumok nagy többsége szerintem. Hiába ez volt generációkon keresztül a legalapvetőbb osztálykirándulási típus szerintem ettől nem lesz alkalmasabb arra, hogy elvigyünk egy csomó gyereket egy olyan helyre ahol csöndben kéne maradni vagy olvasni és figyelni kell úgy, hogy ráadásul hozzá sem lehet érni semmihez. Ezért is zseniális a 3D galéria koncepciója ebből a szempontból is mert mindenhez hozzá lehet érni és nem kell csendben sétálgatni. A gyerekek többsége amúgy sem olvassa el a hosszú apró betűs leírásokat a gagyi babákról, amik a legkevésbé sem néznek ki érdekesen és semmilyen különbség nincsen az iskolapadban való figyelés élménye között és az oldschool múzeumok meglátogatása között.

 

Ez volt az én rövid vélemény összefoglalóm a Budapesten és környékén népszerűbb lehetséges kiránduló helyekről. A 3D galériától kezdve a Visegrádi váron keresztűl mindenről volt itt szó. Fontos, hogy ez nem rangsorolás volt hanem különböző fajta programok, amelyek mind megfelelnek családi vagy osztály kirándulásnak. Szóval ha Budapest környékére terveztek hétvégén vagy szabadság alatt egy kis kikapcsolódást családdal vagy osztállyal esetleg a pároddal, az én legjobb tippjeim a Visegrádi vár, a 3D galéria Budapesten, A tropicarium és a kalandparkok.