A Greenbox ideje lejárt?

Show all
bankrablás

Bankrablás a Galériában!

Programszervezőként minden rendezvény előtt elgondolkozunk, hogy milyen új és egyedi attrakcióval rukkoljunk elő! Vajon a GreenBox ideje tényleg lejárt? Egyáltalán milyen más megoldások vannak a Greenbox-os programok helyettesítésére?

Most sorra vesszük azokat a megoldásokat, amik kiválóan helyettesíthetik a GreenBox-os szórakoztatást egy rendezvényen, legyen az akár egy Gálavacsora, vagy álomesküvő.

  1. Mit is ez a Greenbox?

A Greenbox, egy olyan eljárási mechanizmus, technikai megoldás, melynek segítségével a portré alany egy teljesen másik környezetbe, háttérbe illeszthető. Egy zöld háttér előtt lefotózzák a fotóalanyt és egy szoftware automatikusan kivágja és beilleszti az alakot akár egy űrhajós képbe, mint asztronauta vagy éppen világutazó.

A greenbox megoldás már sok száz fotó stúdió számára elérhető, így gyakorlatilag a fényképkészítés és fényképészeti technikában bárhol alkalmazható. Leggyakoribb területek, a reklám-tárgy és portré fotók világa. Sokszor már a helyszínen elérhető a fénykép nyomtatás is, de sok esetben utólag történik a retusálás és a fénykép kidolgozás is. A rendezvényipar sokszor használta a vendégek szórakoztatására.

  1. Mit jelent és honnan ered maga a „greenbox „kifejezés?

Eredeti nevén „Bluebox”, vagy a nálunk elhíresült „Greenbox” technikáját a filmipar világából ismerhetjük. A név a fotóháttér színének nevéből származik, „kék vagy zöld doboz”. Ezzel a háttérrel a legkönnyebb digitális fényképet készíteni a fotóalanyról, azzal a céllal, hogy azt számítógép és egy szoftware segítségével egy új, tetszőlegesen választott háttérbe illesszük. A háttér elütő és egybefüggő színe fontos szerepet játszik a technikában, ugyanis így a szofwarenek jóval könnyebb megkülönböztetnie a fotóalanyt a háttértől, így jóval könnyebb kivágnia és beillesztenie az alakot a szabadon választható háttérbe. A szakma ezt nevezi „kulcsolásnak”.

Attól függően beszélhetünk Blue vagy Greenboxról, hogy a fotós kék vagy zöld hátteret használ-e. Eredetileg a kék hétteret használták, hisz ez ütött el a leginkább az emberi bőr színétől. A ruhatárban egyre többet fordul elő a kék szín, különböző árnyalata, így a fotósok váltottak a fűzöld, „chromagreen” színre.

  1. Greenbox technikáról bővebben

A greenbox eljárás alkalmazásához egy hardverre és egy software-re is szükség van, ráadásul az alap, egy bevilágított fotózásra alkalmas háttér. Homogén zöld vagy kék színnel, természetesen fontos a jó minőségű fénytechnika és maga az anyag textúrája is. Legkiválóbb a direkt erre a célra gyártott műanyag-vászon. Éppen a fényvisszaverő képessége miatt igényel különös szakértelmet a fénytechnika beállítása. Sajnos a homogén háttér hátránya, hogy a vetett árnyékok jól láthatóak, ha nem a megfelelő szögből világítjuk meg a Greenbox hátteret. Sok esetben megoldás lehet, ha a fotóalany és a háttér között jóval nagyobb a távolság, így maga az árnyék már nem észlelhető.

 

A Greenbox ideje lejárt – avagy Pro és kontra érvek a Greenbox használatához!

Nézzük meg sorra milyen előnyei vannak egy Greenbox-os fotózásnak, természetesen felhasználói oldalról. Ebben a pontban arról is szólunk, hogy milyen árny oldalai vannak a Greenboxos programnak. Lássuk a táblázatot.

 

PRO KONTRA
ismert és elfogadott elavult és unalmas, nem túl kreatív szórakoztatási fajta
közkedvelt láthatatlan, nem olyan vonzó a háttér
vicces és személyre szabható időigényes, lassú
viszonylag olcsó szakember kell a készítéséhez
kevésbé látványos
nem annyira élethű, a vendég nehezen képzeli bele magát az attrakcióba
nincs meg maga a fényképkészítés élménye

 

Talán az egyik legfontosabb és manapság az egyik legelterjedtebb negatív kritika ami a Greenboxos fotózást illeti, nem más, mint hogy az okos telefonok világában, már majdnem mindenkinek csúcs szuper telefonja van, és ezt szeretné is használni! A 21-századi technokrata gyermeke már posztolja is a közösségi média oldalán a jól sikerült, saját maga szerkesztett és filterezett képet. Ne hogy a háló többi tagja lemaradjon az élményről. Ez az érzés pótolhatatlan.

Az idő múlásával, mire a digitális fellogózott változat a meghívott vendéghez kerül, már el is illant a kényszer, hogy posztoljam…

Sajnos a Greenbox másik hátránya, hogy gyenge minőségű képek születnek, mindenkiről pontosan ugyanolyan fényviszonyok között, egy azon beállítással, így a fotók nem lesznek igazán élethűek.

Így, mivel a vendég nehezen tudja bele képzelni magát az adott koreográfiába, hiszen fizikailag nincs ott maga a fénykép, csak a legbátrabbak merik kipróbálni a fotózás nyújtotta örömöket!

Természetesen a fenti néhány problémát leszámítva igazán érdekes és vicces élmény.

 

Greenbox helyett milyen más megoldások vannak, ha rendezvény programban gondolkozunk?

3D Gallery Budapest

3D Gallery Budapest már kitelepüléseket is vállal, rendezvényre, esküvőre, gála vacsorára! Számtalan program és csomag közül választhatnak a megrendelők. A 3D fotózás legnagyobb előnye a Greenbox-os megoldáshoz képest, hogy a kép ott van a maga fizikai valójában. A vendégek látják és el tudják képzelni milyen az, amikor részesei lesznek a művészetnek és beleállnak a képbe. Szörföznek, ejtőernyőznek, vagy éppen az Oscar Díj gálaátadón pózolnak és mindezt 3D-ben! Az élmény felejthetetlen, főleg, hogy minden kedves látogató egy ajándék fényképpel tér haza. A szuper fényképeket profi fotósok készítik, így garantált a minőség. A helyszínen azonnal kinyomtatják a fényképet, így nem kell napokat várni a kézzelfogható emlékre.

Bővebben tájékozódj itt a részletekről.

3D Kitelepülés

Fotófal, mint rendezvény program?

Nagyon elterjedt szórakoztatatási forma a rendezvény szervezés területén. Főleg ott ajánlott, ahol nagy tömeget kell lefoglalni, szórakoztatni, lekötni. A híres amerikai típusú álomesküvők elengedhetetlen tartozéka, legyen az a legújabb „greenery” „márvány” vagy „rosegold” stílusban.

Élő vagy művirággal, növényzettel, dekorral együtt igazán ízléses és személyre szabható fotófal készíthető.

Szelfi mirror

A tengerentúlon már elérhető kategória, sőt hazai viszonylatban is egyre elterjedtebb ez szórakoztatási forma. Nagy rendezvényeken hátrány, hogy korlátozott a kapacitása és kevésbé személyre illetve rendezvényre szabható.

Reméljük tetszett a cikk és hasznosnak találtad!

Te hogy látod? Milyen programmal dobnád fel a rendezvényed? Maradsz a Greenbox-nál vagy haladsz a korral?

3D Gallery Budapest Team