Osztálykirándulás gimiseknek

Show all
ne fotózz

No photo!

Osztálykirándulás gimiseknek? Nehéz feladat lehet az osztályfőnök számára!

Ez azért van mert pubertás kornak ebben a szakaszában már nem annyira mernek megnyílni a gyerekek mások előtt. Főleg, ha van valamilyen ellentét vagy feszültség az osztályban, akkor egy olyan programot kitalálni, ahol ezzel nem konfrontálódik állandóan a csoport.

Egy osztályfőnök szerintem sokszor elköveti azt a hibát, hogy a saját ízlése szerint viszi az osztályát és ebből lesznek az olyan akciók, ahol az osztály végig csak szorong a kiránduláson és az offőn kívül, senki sem élvezi a programot.

 

Osztálykirándulás múzeumba?

 

Manapság egész sok alternatíva van, a halál unalmas múzeumokra és kiállításokra, amit igazán a felnőtteknek közül is kevesen élveznek. Saját tapasztalatomból emlékszem, hogy milyen nyomorúságos volt bámulni hosszú percekig semmit mondó képeket, amiket akkor még a művészet kontextusában sem tudtam egyáltalán értékelni.

Értem én, hogy amikor még nem volt fényképező gép, meg egyéb digitális vagy más formájú vizuális eszköz, akkor nagy szám volt lefesteni egy rőzsét szedő öregasszonyt, de manapság, amikor a telefonját előkapva sokkal jobb minőségű képet tud prezentálni szinte bárki, ez már nem igazán köt le egy embert, aki nem a művészetnek szentelte az életét. Így egy múzeumba vinni gimiseket osztálykirándulásra, (ha nem a művészeti szakkőrt visszük persze) csak a tanár csalódásában és frusztrációjában végződhet.

Gimis osztálykirándulás szervezésénél, akár úgy is taktikázhat az osztályfőnök, hogy magát a gimis osztályt kérdezi meg, hogy ők mit szeretnének csinálni. Ha esetleg ezzel nem szeretnénk őket megbízni, mert nem elég érettek, ahhoz, hogy rendes programokat vessenek fel, akkor simán gyűjtsünk össze pár lehetőséget és onnan válasszanak. Ez a gimis osztállyal is fair és a tanárral is.

Ha az osztály alapvetően egy összetartó közösség és nincsen végtelenül elklikkesedve, akkor tudunk olyan programokat szervezni, amelyek a teljes osztályt egy csapatként kezeli. A gimis osztályok többségénél viszont ez nem igazán így néz ki, hanem van körülbelül 4 klikk, ami nem igazán szeret át dolgozni a másikba.

 

Osztálykirándulás 3D-ben

 

Akkor lehet egyszerűbb dolgunk, ha egy végzős osztállyal van dolgunk és már összeszokott a csapat annyira, hogy az osztálykirándulásuk, gimis létükre is kiváló marad. Egy jó példa programnak lehet a 3D galéria Budapesten.

Ez egy teljesen interaktív galéria, ahol az a lényeg, hogy a gimisek az osztálykiránduláson pózolnak és képeket csinálnak egymásról, hogy részesei legyenek a művészetnek. Képeket is nyomtatnak ki a galériában.

Egy végzős gimis osztálykirándulásként, azért állja meg a helyét extrán a 3D galéria, mert rengeteg kép készül az osztályról ezáltal megörökítve az osztály utolsó évében egy csomó vicces pozíciót és még a végén osztálykép is készül egy fokkal kevésbé konzervatív környezetben a megszokott padon állós osztályban tábla előtt verziónál.

kitört a vulkán

Mai osztályprogram: mindenki meneküljön!

A program úgy működik, hogy először egy tárlatvezető körbe megy a galériában az osztálykirándulós gimis csapattal. Utána mindenkiről csinálnak egy képet, amit később meg is kap mindenki kinyomtatva. Aztán szabad foglalkozás, csapatjáték és végül egy csoportkép.

Sokan hiszik azt, hogy egy ilyen típusú hely inkább kicsi gyerekeknek való, de a személyzet tapasztalata alapján ez nem igaz. Minden korosztály szokta élvezni ezt a programot. Nem életkortól, hanem mentalitástól függ az egész. Ráadásul egy végzős gimnázium osztálykirándulásán, meghatározó emlék lehet egy ilyen kép gyűjtemény az életük végéig.

Természetesen ennél több lehetőség is létezik arra, hogy egy emlékezetes osztálykirándulást szervezzenek az osztályfőnökök a gimis osztályuknak, de talán ennek van a leg összekovácsolóbb hatása az összes közül. Sajnos kevés olyan hely van, ami ennyire bevonja a kirándulókat a folyamatba. A legtöbb első ötlet általában a nézz és okulj szisztémát preferálja.

Ez a klasszikus gimis osztálykirándulás formulája, de ha már az elődök is unták akkor miért is ne lenne jobb az, hogy csak simán egy szórakoztató, a társaságot összekovácsoló közös programot szerveznénk? Persze arra is van lehetőség, hogy egy kombinált gimis osztálykirándulás és egy ilyen és egy olyan program is van benne, hogy mindenkinek az igényeit kielégítse.

 

Ha érdekel egy szuper osztálykirándulás a 3D Galériában, kattints a linkre:

http://3dgallerybudapest.hu/3d-iskolai-program/