Budapesti Kirándulás Kutyával

Néha nagyon nehéz gazdiként

a kutyánk igényeihez mérten teljesíteni, mert az állat gyakran hatalmas mozgás igénnyel rendelkezik, mi pedig szeretjük hanyagolni a sétáltatást túl sokszor. Vannak kutyák, akik akár a napi többszöri sétáltatást is igényelnék, de a kevésbé aktív kedvenceknek is többre van igényük, mint néha az utcában tenni egy kört, vagy a legközelebbi parkban dobálni a lasztit egy fél órát.

Amikor én elviszem a kutyámat kirándulni akkor annyira izgatott lesz, hogy összepisili magát örömében. Sokkal jobban szeret szaladgálni egy nyitottabb új területen ahol alapvetően nem szokás pórázon tartani őt. Az izgalmas új kalandok az állandó bezártság mellett, nagyon fontos a kutyáknak, főleg ha lakásban tartjuk őket. A steril ingerszegény környezet az őrületbe kergeti a kutyákat. Ha csak a kennelben tartjuk az állatot az káros a mentális állapotára.

 

Egy jó kaland a kisebb és közepes termetű kutyáknak a 3D galéria Budapesten

ahova be lehet vinni a kis kedvencünket és garantáltan élvezni fogja az együtt fotózkodást a gazdival. Ez nem számít a hagyományos értelemben budapesti kirándulásnak, de most a betondzsungel híveinek ajánlok egy programot. Ez persze akkor a legjobb lehetőség, ha nagyon urbánus környezethez van szokva a kutya és a kevésbé az a természetbe vágyó fajta, mint a legtöbb klasszikus kutyus. A 3D galéria, ha valaki nem tudná, az egy interaktív galéria ahol fényképeket csinálnak az emberek egymásról és ebben az esetben a kutyájukról, ezután egy tárlatvezető körbe viszi őket és csinál fényképeket a vendégekről, amit e-mailben el is küldenek és még ki is nyomtatnak egy pár képet. Ezt a programot minden időben beilleszthetjük a napunkba a hagyományos kirándulásokkal szemben és ez talán a legnagyobb előnye is a galériának a kutyások számára.

 

A legáltalánosabb budapesti kirándulási program, amit a kutyánkkal választunk

mármint ha a kedvencünk a fókusz az, hogy elvisszük egy erdőbe, parkba esetleg egy hegyre kirándulni. Talán ez is a legnagyobb kedvence a kutyáknak ezt nem tudhatjuk biztosra, de a jelek alapján biztosan nagyra értékelik a szabadban töltött időd. Sokkal több érdekes szag van az erdőben és persze sokkal nyitottabb és szabadabb a terület ahol tudnak rohangászni. Rengeteg is a lehetőség minden időben érdemes és egészséges járni egyet az erdőben vagy a hegyen és a kutya biztosan nagyra fogja értékelni kedves gesztusunkat. Ebben az esetben viszont ne felejtsünk el friss vizet vinni a kutyának is, mert a nagy szaladgálásban nagy rá az esély, hogy annyira elfárad és kiszárad, hogy hőgutát kaphat persze időjárástól függően. Ezek a helyek népszerűek a kutyások körében, ezért sok új kutya játszótársat is szerezhet a kutyánk, aminek főleg akkor fog nagyon örülni, ha egyetlen kutyánk van és egyébként nincs állandó kapcsolatban a többi kutyával. Nem is kell feltétlenül, hogy Budapestre szűköljön a kirándulásnak ezen formája, de én úgy érzem, hogy a városlakók kevesebbet mennek a természet közelébe, mint a városon kívüliek. Ennek az oka lehet lustaság, vagy a természettől való nagy távolság és persze az igény hiánya is. De ha vállaltunk egy kutyát, akkor kötelességünk ezeket az igényeket kiformálni magunkba, mert nekik folyamatos igényük lenne az effajta fokozott aktivitásra.

 

A harmadik típusú kirándulás Budapesten

ami még szuper lehet kutyusunk számára az a vízparti kirándulás. Ez szuper lehet vízkedvelő kutyusunknak. Ha Budapest környékét nem akarjuk elkerülni a kis vizes kirándulásunkkal, akkor persze a Duna a leg kézenfekvőbb, de ha ismerünk egyéb kedvelt vízpartot oda is vihetjük a kutyust. Sok olyan fajta kutya létezik, ami kifejezetten a vízi aktivitásra lett kitenyésztve, mint például az új fullandi. Az új fullandinak nagy mancsa ujjai között hártyák vannak, mivel vízi mentő kutyának lett tenyésztve és kiváló úszó, ezért könnyen kiszedi az embereket a vízből, akikről ő úgy ítéli, hogy esetleg veszélyben van. Amire viszont fokozottan figyeljünk, hogy lehet, hogy úszni nem tudó kutyánk ezt nem fogja fel magáról és megpróbálkozik trükközni a vízben aminek könnyen tragédia lehet a vége. Például a bulldog félék, mint a francia és az angol bulldog nem rendelkeznek az úszáshoz alkalmas testi adottságokkal, ezért fokozottan kell figyelni rájuk, ha túlzottan bátran viselkednek víz közelben.

 

A Budapesti kirándulások

3 fő fajtája kutyussal számomra erre a három programra összpontosul. Sajnos limitáltak a lehetőségeink sok szempontból, ha a kutyás utat választjuk, mert sok helyszín tabu lesz számunkra és megnehezíti a dolgunkat mind étkezéssel mind wc-re menetellel kapcsolatban. De ha elég számunkra a kutyánk elégedettsége, akkor nincs is jobb lehetőség, mint velük együtt elindulni ezekre a budapesti kirándulási programokra. Póráz persze mindig legyen nálunk, nehogy konfliktus alakuljon ki, mert sohasem tudhatjuk, hogy lesz e kutyánk számára nem szimpatikus másik kutya és persze egy bringázó vagy kocogó embert is játszó társnak tekinthet az állatunk, amit persze a kutyákkal kevésbé ismerős emberek támadásnak vehetnek és ezt érdemes elkerülni, ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni.